Festiwal Organizacji Pozarządowych „Cieszyński Przekładaniec” 2023

W dniach 1-3 września 2023 odbył się w Cieszynie kolejny Festiwal Organizacji Pozarządowych, którego współorganizatorem była Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości Społecznej „Być Razem”.

Festiwal otworzył energetyczny koncert folkowego zespołu Dikanda, który odbył się w Teatrze im. A. Mickiewicza. Podczas kolejnych dni organizacje prezentowały swoją działalność w formie dni otwartych w swoich siedzibach i na jarmarku na cieszyńskim rynku. Na scenie występowały zespoły rockowe i folkowe. W Domu Narodowym odbyła się konferencja na temat „Rola i możliwości organizacji pozarządowych w świetle ustawy o ekonomii społecznej”. Na Wzgórzu Zamkowym rozbił się obóz dawnych Słowian stworzony przez Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznych „Golęszyce”, a w Rotundzie św. Mikołaja zaśpiewał zespół Sójki.

W tegorocznej edycji festiwalu wzięło udział ponad 20 organizacji. Honorowym patronatem objął go Starosta Cieszyński, a partnerami i darczyńcami byli Miasto Cieszyn, Cieszyński Ośródek Kultury Dom Narodowy, Zamek Cieszyn, Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Katowicach, Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej w Bielsku-Białej, Teatr im. A.Mickiewicza w Cieszynie, Tramwaj Cieszyński i Agencja Reklamowa Spot, Bank Spółdzielczy w Cieszynie oraz firmy Kania Finanse i Diehl Metering.