Projekt: „SAMO-ES. Samoorganizacja PS jako odpowiedź na wyzwania społeczne”

Cel: Celem projektu jest wsparcie procesu samoorganizacji i budowanie potencjału instytucjonalnego 250 przedsiębiorstw społecznych z 16 województw poprzez utworzenie wraz z nimi nowej organizacji dla 200 członków, towarzyszenie jej w rozwoju i w działaniach rzeczniczych.

Grupa docelowa: Projekt jest skierowany do podmiotów ekonomii społecznej, tym przedsiębiorstw społecznych i ich pracowników, których status określa ustawa o ekonomii społecznej z 5.08.2022 r.

Główne działania:

W ciągu pierwszych dwóch lat realizacji projektu będziemy pracować wspólnie z przedsiębiorstwami społecznymi nad sformułowaniem strategii działań samopomocowych. Będzie ona fundamentem funkcjonowania, finansowania i komunikacji nowej organizacji zrzeszającej przedsiębiorstwa społeczne. Główną przestrzenią współpracy przedsiębiorstw społecznych w tym czasie będą tematyczne grupy robocze i spotkania formacyjne. Nową organizację zrzeszającą przedsiębiorstwa społeczne planujemy powołać wiosną 2026. W ciągu kolejnych trzech lat realizacji projektu będziemy towarzyszyć jej w rozwoju. Tworząc warunki do współpracy przedsiębiorstw na ogólnopolskich spotkaniach sieciujących i spotkaniach branżowych.

Ponadto,  będziemy regularnie prowadzić:

• badania potrzeb i sytuacji przedsiębiorstw społecznych;
  • działania upowszechniające ekonomię społeczną m.in. poprzez aktywność na portalu ngo.pl, konferencje i targi przedsiębiorstw społecznych;
  • działania o charakterze wspierająco-edukacyjnym dla przedsiębiorstw społecznych. Stworzymy bazę wiedzy i bazę ekspertów. Przygotujemy przedstawicieli przedsiębiorstw społecznych do realizacji wzajemnego wsparcia eksperckiego/doradczego. Przedsiębiorstwa będą miały dostęp do doradztwa, tutoringu, szkoleń;
  • działania o charakterze rzeczniczym np. przygotowując stanowiska i propozycje rozwiązań w sprawach ważnych dla przedsiębiorstw społecznych;
  • działania, które służą budowaniu relacji z innymi sektorami, w szczególności z biznesem m.in. poprzez szkolenia z ESG i sesje dialogowe.

Kluczowe efekty:

• 250 przedsiębiorstw społecznych zostanie objętych wsparciem w zakresie samoorganizacji i  wzmocnienia potencjału instytucjonalnego
  • powstanie organizacja zrzeszająca przedsiębiorstwa społeczne, licząca co najmniej 200 członków wraz z funduszem samopomocowym i strategią marki nowej organizacji
  • powstanie baza ekspertów i baza wiedzy dla przedsiębiorstw społecznych
  • 240 przedstawicieli przedsiębiorstw społecznych zostanie objętych cyklami edukacyjnymi w zakresie poprawy kompetencji eksperckich, rzeczniczych, finansowych
  • 100 przedstawicieli przedsiębiorstw społecznych będzie przygotowanych do realizacji działań eksperckich
  • zostaną przeprowadzone 3 badania przedsiębiorstw społecznych (3 raporty)
  • odbędzie się 5 konferencji połączonych z targami przedsiębiorstw społecznych.

Okres realizacji: maj 2024-kwiecień 2029

Wartość projektu: 19 997 586,40 zł

Wysokość wkładu z Funduszy Europejskich: 19 397 586,40 zł

Realizatorzy projektu:

Projekt realizowany jest w partnerstwie, które tworzą Ogólnopolski Związek Rewizyjny Spółdzielni Socjalnych (lider), Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości Społecznej „Być Razem” z Cieszyna, Stowarzyszeni Na Rzecz Spółdzielni Socjalnych, Stowarzyszeni Klon/Jawor.

Strona projektu: www.samo-es.pl